Träning efter botox och fillers? Så skyddar du dina resultat
Jean Hadad
Uppdaterad: september 10, 2024

Efter en estetisk behandling, med botox i Stockholm eller fillers i Stockholm, är det många som undrar när de kan återgå till sin vanliga träningsrutin. Medan dessa skönhetsbehandlingar har blivit alltmer populära och tillgängliga, är det viktigt att förstå hur man bäst tar hand om sin kropp efter en sådan procedur. Att veta när och hur man kan börja träna igen är avgörande för att säkerställa bästa möjliga resultat och minimera risken för komplikationer. 

I den här artikeln går vi igenom varför det är viktigt att vänta med träning efter botox och fillers, hur länge man bör göra det, och vad man kan göra istället för att bibehålla hälsan och välbefinnandet.

Kan man träna direkt efter botox och fillers?

Att träna direkt efter botox eller fillers rekommenderas inte, och här är varför: När du får en injektion, oavsett om det är botox eller fillers, börjar din kropp omedelbart att arbeta för att hantera och anpassa sig till de nya substanserna. Botox fungerar genom att temporärt blockera nervsignaler till vissa muskler, vilket minskar deras förmåga att dra ihop sig och därmed slätar ut rynkor och linjer. Fillers å andra sidan tillför volym och fyllighet till huden genom att använda ämnen som hyaluronsyra. Båda dessa behandlingar är känsliga för förändringar i blodflödet och kroppstemperaturen direkt efter injektionen.

Vad händer i kroppen efter en behandling?

När du tränar ökar din hjärtfrekvens, blodcirkulation och kroppstemperatur, vilket kan leda till att botox eller fillers förflyttar sig från det behandlade området. Detta kan inte bara minska effektiviteten av behandlingen, utan också öka risken för oönskade bieffekter som asymmetri, blåmärken och svullnad. Dessutom kan intensiva fysiska aktiviteter, såsom löpning, tyngdlyftning eller yoga, öka risken för blåmärken eftersom de anstränger små blodkärl och vävnader som redan är utsatta efter en injektion.

Hur länge bör man vänta innan man tränar?

Rekommendationen att vänta minst 24 timmar efter en botoxbehandling och mellan 24 till 48 timmar efter en fillersbehandling är en allmän riktlinje. Men det finns flera faktorer att tänka på, som din egen kropps reaktion och typen av behandling du har fått. Här är några aspekter att överväga:

  • Typ av behandling: Om du har fått botox i känsliga områden som runt ögonen eller munnen, eller om du har fått en större mängd fillers, kan det vara klokt att vänta längre än de rekommenderade 24-48 timmarna. Behandlingsområdet och mängden produkt spelar stor roll för hur snabbt kroppen återhämtar sig.
  • Kroppens reaktion: Om du upplever kraftig svullnad, rodnad eller blåmärken, är det bäst att ge kroppen mer tid att återhämta sig. Det kan vara bra att avstå från träning tills dessa symtom har lagt sig helt.
  • Typ av träning: Intensiva träningsformer som crossfit, HIIT, löpning eller styrketräning kan ha en större inverkan på kroppens blodcirkulation och därmed också på behandlingsresultaten. Om du känner dig tvungen att vara aktiv, kan lättare promenader eller mild stretching vara bättre alternativ under de första dagarna.

Varför ska man undvika träning efter botox?

Efter en botoxbehandling är det viktigt att låta produkten sprida sig jämnt i vävnaden. Träning kan störa denna process eftersom det ökar blodflödet och förändrar muskelaktiviteten i ansiktet. Till exempel, om du gör övningar där du böjer eller vrider huvudet mycket, kan det leda till att botox sprider sig till oönskade områden och orsakar asymmetri eller påverkar andra muskler än de avsedda. Vid ökat blodflöde till t.ex ansiktet riskeras även att en del Botox “spolas bort” från platsen med sämre effekt som följd. 

Varför ska man undvika träning efter fillers?

När det gäller fillers, som är designade för att skapa volym och fyllighet, är det avgörande att de stannar kvar på den plats där de injicerades. Fillers injiceras på en specifik djupnivå i huden, och träning kan påverka placeringen på grund av ökad blodcirkulation och muskelaktivitet. Risken är att produkten förflyttar sig, vilket kan ge ett ojämnt eller onaturligt utseende. Svullnad och blåmärken är också vanliga efter fillers, och träning kan förvärra dessa biverkningar genom att öka blodflödet till det behandlade området.

Tips för tiden efter en behandling

Att ge din kropp tid att återhämta sig efter en estetisk behandling är nyckeln till framgång. Här är några praktiska tips att följa:

  • Ta det lugnt: Även om du är van vid en aktiv livsstil, är det viktigt att ge kroppen en chans att vila och återhämta sig. Planera din behandling vid en tidpunkt när du kan ta det lugnt i några dagar.
  • Undvik värme och sol: Att hålla sig borta från varma miljöer som bastu, solarium och varma duschar kan hjälpa till att minska risken för svullnad och blåmärken.
  • Håll huvudet upprätt: Efter en behandling är det bäst att hålla huvudet i en upprätt position så mycket som möjligt, särskilt under de första timmarna. Detta kan hjälpa till att minimera risken för att produkten sprider sig till oönskade områden.
  • Följ behandlarens råd: Din behandlare känner till din specifika situation bäst och kan ge dig skräddarsydda råd baserat på din behandling och kroppens unika reaktioner. Var noga med att följa deras rekommendationer för att säkerställa bästa möjliga resultat.

Slutsats

Att träna efter en botox- eller fillersbehandling är något som bör göras med försiktighet. Att ge kroppen tid att anpassa sig och låta produkterna sätta sig ordentligt är avgörande för att uppnå de önskade resultaten och minimera risken för komplikationer. Att lyssna på din kropp, följa din behandlares råd, och ha tålamod kan vara nyckeln till att njuta av ett smidigt och framgångsrikt resultat.

Om du har fler frågor eller vill boka en konsultation för din nästa botox- eller fillersbehandling, tveka inte att kontakta oss på LaserCenter – vi finns här för att hjälpa dig att uppnå de bästa möjliga resultaten.

Kontakta oss

Phone iconTelefon

08 - 444 65 80

Mail iconMejladress

info@lasercenter.se

Pin iconAdress

Solna Torg 19, plan 7
Solna Centrum

Jean Hadad

Lasercenter

Om Jean

Dr. Jean tog sin läkarexamen vid Karolinska Institutet 1995 och specialiserade sig på Karolinska Universitetssjukhuset 2000. Grundare av LaserCenter och har sedan 2004 fokuserat på medicinsk estetik och kosmetisk plastikkirurgi. Känd för sin strävan efter excellens och säkerhet och med en passion för att skapa naturliga och tilltalande resultat, anpassade efter varje patients unika behov. Dr. Jean introducerade också garantibegreppet i skönhetsbehandlingar i Skandinavien och värderar patienternas nöjdhet högt.